Klubin Kundit - arvostelu

Atik nostaa hattua

Etelä Suomen Sanomat:
»Kirjat
Suomi-futiksesta ei ole turhan paljon kirjoja julkaistu, joten Atik Ismailin muistelmateos Klubin kundit - 20 vuotta koukussa on otettava ilolla vastaan. Teko oikeuttaa sisällön karikot.
Kirja on tataarisukuisen jalkapalloilijan nöyrä kunnianosoitus HJK:lle, ensi vuonna satavuotisjuhliaan viettävälle seuralle. Varsinaisista muistelmista puhuminen johtaa harhaan, enemmän kyse on yhden pelaajan näkökulmasta seuraan ja sen pelaajiin parinkymmenen vuoden ajalta, omista juniorivuosista viimeiseen matsiin edustusjoukkueessa.
Nuorempien lukijoiden on hyvä tietää, että Atik Ismail on yksi kaikkien aikojen värikkäimmistä suomalaisista jalkapalloilijoista yhdessä Aulis Rytkösen, Kai Pahlmanin ja Arto Tolsan kanssa. Hän saavutti 1970- ja 1980-luvuilla kaksi Suomen mestaruutta ja kaksi Suomen cupin voittoa, voitti kolme kertaa SM-sarjan maalikuninkuuden ja pelasi ammattilaisena Turkissa, Belgiassa ja Ruotsissa. Maaotteluita kertyi 26 ja niissä 7 maalia. Ja sitten oli vielä se yksi ikimuistoinen maali, jolla Ismail upotti Liverpoolin.
Pelaajauransa jälkeen Ismail hankki vielä yhden suuren voiton. Hän selätti jo peliuran aikana alkaneen päihdeongelmansa ja kouluttautui lähihoitajaksi. Viime vuosina Ismail on kunnostautunut mm. runoilijana, ja hänen elämästään on julkaistu muistelemat (Jari Kokkinen: Ilmiö nimeltä Ismail, Huhmari 1997).
Klubin kundit - 20 vuotta koukussa on ajoittain riemukasta luettavaa. Ismail kirjoittaa poikamaisen vilpittömästi ja tunteella siitä minkä parhaiten tietää. Elämän ylä- ja alamäet kolunneen konkarin elämänoppi tulee selväksi: voitot, tappiot, tehdyt maalit ja tuhannet harjoitukset ovat vain osa elämää, paljon suuremman arvon saavat pelaajien välinen toveruus ja yhteinen historia, jotka tässä tapauksessa nivoutuvat klubilaisuudeksi.
Kirjan puutteet liittyvät fiktion ja faktan harmaalla alueella seilaavaan kerrontaan. Aikalaiset ja pelikaverit osaavat kyllä sijoittaa pelit, tapahtumat ja kuvat jotakuinkin oikeille paikoilleen, mutta muiden kannattaa lukaista taustaksi Ismail-tietoutta vaikkapa Jalkapallon pikkujättiläisestä (Arponen, Heinonen, Kanerva, Tamminen, Tikander, WSOY 2003). Jonkinlainen marginaalissa kulkeva aikajana olisi helpottanut ummikkolukijan tehtävää huomattavasti.
Aivan oma lukunsa on kirjan rikas henkilögalleria. Eipä tule heti mieleen toista urheiluaiheista kirjaa, jonka hakemistosta löytyvät mm. nimet Lenita Airisto, James Brown, Bob Dylan, Irwin Goodman, Pelle Miljoona tai Joe Strummer. Ja onhan siellä tietysti koko Hurriganes-klaani sekä koko joukko lahtelaisia futareita.
Mitenkäs muuten meillä jalkapallokaupungiksi kehutussa Lahdessa? Luulisi, että täällä riittää tarinoita tallennettavaksi useampaankin kirjaan. Menestyksestä tai mestaruuksista sen ei pitäisi kiinni jäädä.
Atik Ismail: Klubin Kundit - 20 vuotta koukussa. 248 sivua. LampLite 2006.

Kirjat

Cisse by Atik Ismail Isältä Pojille kirja by Atik Ismail Klubin Kundit kirja by Atik Ismail Zoom Juhlii Jälleen by Atik Ismail Pekko Perkko by Atik Ismail

 

GALLERIA


Vierailijoita

Paikalla 25 vierasta ja ei kirjautuneita

TAPETILLA

OMAELÄMÄKERTA

MAAHANMUUTTAJAFUTAAJAT

MARKKU SÖDERSTRÖM

LehPa-77

Empatia

Sympatia

Love and Peace